Que dormim?



De la poesia com l'única arma
Enric Casasses
Que dormim?
Edicions 62 · Empúries
72 pàgines / 10,82 euros

Enric Casasses, considerat un dels poetes més innovadors de la poesia catalana, presenta, sota el títol Que dormim?, un llarg poema en prosa retallada, "Jo també hi era", i dos conjunts de breus, "Set poemes per a***" i "Songs for Petra". Entre línies el lector podrà descobrir, entre reflexions i confessions personals, moltes referències literàries.

Enric Casasses és notícia per Que dormim?, un poemari escrit l'any 1994 i publicat enguany.

El llibre comença amb el Cant 27, un poema escrit, aparentment a raig, quasi com si fóra un conte breu sense argument, en què el polipoeta barceloní ens relata les aventures i desventures de la seua vida literària.

En aquesta part del llibre, el lector pot imaginar el rapsoda damunt d'un escenari recitant els versos en veu alta, amb l'avantatge, però, de poder llegir-los una vegada i una altra per captar-ne tots els sentits, trobar-hi cites amagades i recrear-se en les fílies i les fòbies d'un autor que té la literatura, i concretament la poesia, com l'única arma per a afrontar la vida.

Aquest bosc, que és el Cant 27, potser no deixe veure xicotets arbres, com el poema final en anglès, d'un autor que conrea tots els estils: vers lliure, prosa poètica, vers clàssic i vers popular; i que ho fa de totes les maneres possibles: amb la publicació en editorials petites com Emboscall Editorial, en edicions fetes a mà i en editorials més consolidades com ara Edicions 62 · Empúries. I ho fa a tots els llocs imaginables: a bars, teatres, presons i mitjans de comunicació. Tot sol o en companyia d'altres, com últimament, que el trobem amb Pascal Comelade.

Llàstima que la poesia no tinga una correspondència com cal en la nostra societat!

Josep Manuel Martínez Polo