La guerra de quatre



Crònica d’una conspiració comunista
NARRATIVA
Víctor Gómez Labrado
La guerra de quatre
Edicions Bromera, Alzira, 2002.
246 pàgines / 15,00 euros

Crònica d’uns fets que comencen amb l’assassinat a trets de l’alcalde de Llaurí, l’any 1946, atribuït oficialment a una conspiració comunista. L’autor investiga què va ocórrer realment i per quin motiu van ser acusades persones innocents.

És inevitable començar aquesta ressenya amb la referència a un llibre del mateix autor i que hauria de ser de lectura obligatòria per als ensenyants d’aquesta terra mítica: La mestra, una crònica de la primera generació de mestres valencians que, en paraules de l’escriptor i periodista Toni Mollà, “es partiren la cara per un projecte d’escola que potser s’ha quedat pel camí”.

La mestra va funcionar molt bé i hi funciona encara amb allò que els economistes anomenen màrqueting viral (el boca orella de tota la vida). Ara, Víctor Gómez Labrado ho té una mica més complicat si vol que l’últim llibre que ha escrit tinga el mateix ressò ja que de llibres sobre la guerra civil, la postguerra valenciana i la repressió franquista n’hi ha molts; massa, potser. Cal afegir que, a més, ja ha passat el temps de la novetat per a aquest llibre, publicat al gener del 2002.

Per quin motiu el lector hauria de decidir-se per aquesta guerra de Gómez Labrado davant d’altres propostes com ara Maquis, Els camps dels vençuts, La casa de les flors o altres de semblants?

Quin valor afegit té aquesta novel·la? Què té de recomanable? Parlàvem adés de màrqueting viral. Perquè aquest tipus de publicitat gratuïta funcione, el producte ha de ser interessant per al client. La guerra de quatre pot resultar interessant, ja que es tracta d’un llibre àgil i amè, amb un argument clar (la crònica de la resistència d’un grup de maquis que provoca la ira de les autoritats de l’època) i uns personatges molt ben definits (Carmen, infermera empresonada en acabar la guerra; Rafel, un jove militant del Partit Comunista, i l’implacable comandant Broco, que investiga l’assassinat de l’alcalde). L’obra segueix el mateix esquema de treball de La mestra (una crònica literària i periodística) i tindria tots els números per a una adaptació cinematogràfica. Tant de bo.

Josep Manuel Martínez Polo
martinez.polo@ua.es