El joc



Vicent Penya
El joc
Brosquil Edicions
80 pàgines
8,11 euros

Una proposta poètica que vol fer-nos viatjar a l’instant de la felicitat, a un passat on tot era possible. Un llibre farcit de somnis, d’escenes del quotidià. Un llibre que parla de la terra, de la memòria, de la vida més a flor de pell. Un homenatge a la infantesa. Poesia nova i madura alhora.

El poeta, a vegades, no sap de què pot servir-li escriure tot el que escriu. Ho fa, però, i aprén que els dies no són record de fotografia ni passat que torna. I evoca els dies i les hores, i inquiet, fa volar la imaginació per damunt de rius, de mars, de terra ferma. I recorda València, els carrers eixuts, el trenet de fusta, el mercat. El cap i casal. El poeta escriu i repensa el món i recupera, així, la llibertat. I ens mostra molt de la seua història personal i, com Estellés, sap que va ser infant una vegada en algun poble. Un poble amb séquies grans i menudes, amb barrancs, rambles i rierols. Llum i aigua. Aigua, com un estol de senyeres. Raigs de llum que dibuixaven l’emoció que sentia per viure.

Vicent Penya, l’autor d’El joc, ha publicat el recull de poesia La sang en les esponges en el quadern Tres paisatges (1991), l’opuscle Retorn de res (1996) i els poemaris Desig de terra (1998), Sense un punt de record (1998) i De la casa estant (1999). Ha estat guanyador dels premis de poesia Pere Badia de 1996, Agustí Bartra de 1997 i Vila de Nules de 1998. Ha estat inclòs, entre d’altres, en les antologies següents: Envit, antologia de nous escriptors valencians (1991), Lletrasex (1994), Les hores del gaudi (1995), 20 anys de poesia a la Universitat (2000) i Paisatge seductor (2001).

Brosquil Edicions encerta quan recupera amb El joc molts dels versos d’Edulcorants naturals. Versos d’una escriptura precisa, molt a prop de l’aforisme i de la poesia clàssica xinesa. Versos nous i madurs alhora.
Josep Manuel Martínez Polo

J. Manuel Martínez Polo