SECRETS DE FAMÍLIA



Nòmina de dubtes va obtenir el desembre del 2001 el III Premi Ulisses de narrativa convocat per la Fundació Caixa Castelló - Bancaixa. És un llibre que ret tribut a la memòria d'una nissaga familiar. Traspua mediterranitat i és ple d'elements lírics i d'històries d'un realisme virolat.

La tercera novel·la de Miquel Martínez (la Vila Joiosa, 1959) comença amb la descripció dels pensaments d'un nadó, Blai Miralles, des del mateix moment de nàixer. Aquest fet dóna peu a un mosaic de narracions que es construeixen a partir d'una successió i superposició d'històries amb l'objectiu de convertir la crònica familiar en l'únic fil conductor.

Blai rep l'encàrrec del seu pare d'escriure la història de la família. Amb aquesta excusa literària, el lector pot conèixer la memòria de les diverses generacions que, de la mà dels protagonistes, conformaran finalment el calidoscopi vital de Blai i l'argument de la novel·la. Les anècdotes rurals del començament deixen pas a records de la guerra i la postguerra. Els primers amors, els secrets de família, la prepotència dels guanyadors de la guerra civil, les misèries de la postguerra. Les històries dels avis i els oncles obrin el pas, a poc a poc, a les vivències personals del cronista. Els jocs infantils, el primer amor, la relació amb els pares i amb els germans, la literatura, el treball, la música, la televisió, l'entorn; tot plegat un conjunt de fotografies que conformen un àlbum familiar ple de records. Records que s'entreteixexen i es barregen amb les mentides. Els personatges apareixen i es fan vius a través d'unes pàgines solcades per infinitat de detalls que ens ajuden a situar-nos perfectament en cada època i en cada geografia.

Des del primer moment —amb els viatges amb carro de l'avi del protagonista— podem imaginar-nos tot allò que descriu el narrador. Els records familiars ens fan contemplar paratges del Baix Segura, la Vall d'Albaida, la Marina Baixa. Pobles i ciutats com ara Xàtiva, la Vila Joiosa, Alacant i València encara mantenen l'encant d'un món ja desaparegut i descrit com una radionovel·la d'una època ja passada. El lector hi pot trobar un entorn familiar amb arrels mediterrànies, pinzellades costumistes i detalls de realisme màgic.

La trajectòria de l'autor, guanyador del Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians el 1998 amb el poemari Llibre de família, ens fa pensar que Nòmina de dubtes no és un producte sorgit de la casualitat i que, amb temps, paciència, tenacitat i domini de la tècnica, Miquel Martínez ha aconseguit teixir una història de família amb una dosi ben alta de tendresa.

Josep Manuel Martínez Polo