Valerià Cortés, 1994, Anatomia, Academia y dibujo clásico, Cátedra, Madrid. ( A-9708 Biblio. Artesana)

 

Al títol li falta un adjectiu qualificatiu final d'indubtable importància : español. Val a dir, Anatomía, Academia y dibujo clásico español, hauria estat el títol més definitiu. Els editors,  - que de títols i de manipulació cultural en saben molt -, han preferit enganyar-mos respecte al contingut. Antonio Bonet de segur que está d'acord amb mí.

 

Perqué desprès d'una part introductòria, entra de plé en l'estudi historiográfic i técnic del discurs anatòmic a Espanya.

 

En quant a la part introductòria, - Consideraciones previas, pp. 1-89 -, s'ha de dir que la rotulació hi és molt atractiva :

 

1.-El factor humano y el pensamiento. pp. 13-18:

 

 

Tanmateix el desenvolupament, no assoleix  una explicació satisfactòria. Més aviat resulta una exposició confusa amb cites d'aquí i d'allà. Aristótil, Plató, Antígona, Tales, Anaxímenes, "Todo en cielo és número y armonía", Alceón de Crotona i la investigació empírica, etc. etc. Referències históriques : Cos, Mouseion, el Templo de Serapis, Celso...

 

"La imagen como demostración de la forma" pp.18-19:

 

Antropomorfisme grec, com a síntesi de proporció i armonia; Demócrit, a les Hebdómades, descriu l'origen del món com a "antrophos mikro kósmos"; la geometrització del cos humá, perfectament inscribible en dues figures perfectes: el quadrat i la circumferència; per concloure amb aquesta afirmació críptica :"Una figuración desnuda por un culto al cuerpo, sin una pretensión sacra que necesite de un efectismo mágico. Un proceso creativo que no es tanto un medio para un fin, como es causa y es efecto."

 

"La propuesta moral de Fedon es la de preservar la pureza del alma, por eso la primera defensa se hace respecto de la esencia material del cuerpo; cuando la  purificación no ha de compartir necesariamente el menosprecio del cuerpo, en tanto que se puede magnificar al hombre mediante la armoniosa vida del alma y del cuerpo en la "verdad". (Sería el caso de la somática espiritualidad de la mujer medieval..., del éxtasis, de las reliquias. Véase Feher, M., Naddaff, R. y Tazi, N., Fragmentos para una historia del cuerpo humano, Taurus, Madrid, 1990, parte 1ª, pp. 63-226.)"p. 16.

 

"Platón en el Teeteto, aunque suscita la cuestión de que los órganos sensoriales no son en sí mismo conocimiento, en cambio ya los considera instrumento para llegar a él."p.16.

 

"Así pues este convencional y normativo proceder creado por unos hombres que desde época arcaica sintieron la corpareidad y cimentaron con la antropolgía homérica un cuerpo sublimado por el kalos kagazos(en grec) en lo que comporta de belleza y honorabilidad, es motivo para considerar a esta cultura somatocéntrica. ( Laín Entralgo, P.., El cuerpo humano-Oriente y Grecia Antigua, Espasa-Calpe, Madrid, 1987, p.76.)"

 

"Vease Blanco Frejeiro, A. "Los kouroi griegos" en Goya, num, 14, Madid, 1956."p.18.

 

En resum, sembla que vulga enlluernar, tot començant el texte amb uns paràgrafs plens de noms importants i cites enigmátiques. Introducció que hauria estat important d'estar convenientment desenvolupada, - i que posiblement l'autor considera important, tot i la seua incapacitat de confecionar un discurs coherent sobre la matèria -.

 

2.-Definición de principios i fijación de reglas, pp. 19-41:

 

 

"Nomina versus idea" p. 19 :

 

Breu descripció de l'antiga polèmica entre els idealistes platònics, - els conceptes universals, la idea és el que realment existeix -, i els nominalistes, - Bacon i Ockham, Universitat de Montpelier, etc. etc. -, els noms de les coses i els conceptes són convencions universalment acceptades.

 

" El subjetivismo realismo artístico medieval procedente del dualismo medieval, se manifiesta con referencia a una naturaleza desatendida frente a una imagen de Dios, a un espíritu invisible y creador sin immediatez aprehensible por los sentidos, mostrando la restauración de una expresión panteista que se corresponde con la realidad natural y sensible. Es elmismo hermanamiento franciscano del hombre con los demás seres de la creación (...) Es el naturalismo gótico que en su periodo de plenitud, Hauser en cierta manera lo ve en consonancia con el naturalismo de la época griega (...) hasta llegar a que el naturalismo del gótico tardío rompa con esa esructua formal entregándose a la imitacón, como lo hizo el arte del siglo IV a.C, y el de la época helenística. (Hauser, A., Historia social del la literatura y del arte, Guadarrama, Madrid, 1969)" p. 20-21.

 

L'autor s'estén ara, - de manera molt important, però sempre conservant eixe tó críptic que a hores d'ara té un bellíssim caire poètic -, sobre el fenòmen del Renaixement, al que dedica unes reflexions més que interessants. De la má d'aquestes reflexions, he descobert una raó fonamental de l'expressió gràfica i pense que de gran importància per a la Historia de l'art : la distinción entre lo natural,- com a reproducció d'allò que veuen els nostres ulls -, i lo real, - com a expressió gráfica de l'ètica, val a dir d'una escala de valors i preferències -. Lo real, quand abandona el discurs descriptiu i s'enfonsa en la investigació de la síntesi camina cap l'abstracció. xisco,2007.

 

I ja està aquí Giotto, l'auténtic punt d'inflexió entre "el hierático y artificioso bizantinismo" i "la fidelidad a lo que es real, (...) porque bien puede decirse que el de Bondone fué riguroso en la objetividad y clásico en la regularidad de la síntesis como en la racionalidad del orden. (...) gusto trecentista decorativamente gráfico y de complaciente espiritualidad; las formas se tornan objetivamente más realistas, resplandecientes del naturalismo fresco y limpio por la tramontana del país toscano, donde toman corporeidad por medio de la luz y se alzan con serena dignidad desde una óptica que hacer ver, como ya superados los simbolismos de las esencias metafísicas."p. 21.

 

I després de Giotto, el Renaixement florentí: " La línea nauralista del pensamiento que entiende la realidad física, desde la reciprocidad entre lo que es natural y lo que es real, comporta varios factores que se han de tener en cuenta para una mejor sintonia. De una parte el carácter mecanicista de su esquema, regulado por la instrumentralización de magnitudes y leyes de tipo mecánico. De otra el optimismo antropológico de un ser para quien él, es su propia razón, lo cual entendido con planteamientos platónicos se traduce en un humanismo que encuentra la perfección del hombre en la "rectificación" y en correspondencia con éstas, una tercera, la relación que existe entre el naturalismo y la evolución de las ciencias positivas físico-naturales, la Física y la Biología."p. 21. Com a amplificadors de la visió d'allò natural i l'evolució de l'ètica com a transformadora d'allò real. xisco,2007.

 

Salta al positivisme de Comte, per a explicar com el Renaixement florentí es centra en el com, -  els fets positius i descripius, i no en el perqué, els fets explicatius, xisco, 2007 -, en lacompensió de l'anatomia.p. 22.

 

"El mismo positivismo presente en el principio del pensamiento científico moderno, que precisa como proceso de verificación la instrumentalización formal lógico-matemática, fue la particular modificación conceptual para aplicar la Proporción en los siglos XV i XVI, y superar el sistema mecánico." p. 23.

 

Enllesteix l'autor aquest apartat de "nomina versus idea" amb unes parrafades on sentencies com

 

 " la realidad como lo "dado" y el conocimiento como una "adaptación"";

 

"la anatomía de uso artístico no tuvo ninguna vinculación con el proceso evolutivo y se replegó en la anterior forma lineal y cerrada";

 

"lo discutible es que, a pesar de esa limitación, el planteamiento del onocimiento tectónico que en su momento tuvo su significado, a posteriori, haya seguido justificando la validez de su aplicación didáctica.";

 

ténen de nou, un significat críptic i amb caire a hores d'ara de filosofia de la ciència. Posiblement l'autor ens està proposant, de manera poc explícita, una consulta que s'ha de produir necessariament si volem saber quines són les significacions d'aquests conceptes confusos i decorats amb paraules "entre cometes".

 

El estilismo normalizador de los "hombres de letras".

 

Continuem amb titolacions confuses i paraules "entre cometes".

 

"El descontento por el estado de la Iglesia y el interés por la revisión cultural fueron factores para que en el siglo XIV se entreviese la luz y se pusiere la esperanza en un modelo de revitalización en la antigüedad precristiana, (...) defendiendo la integración de aquellos valores culturales paganos, que, en relación al significado del hombre y de la virtud, se avenían con el cristianismo. (...) Unos principios para la restauración de su identidad - parla de la Toscana -, cifrados en el espejismo de un modo clásico, "la bella manera degli Romani ed antichi"" p. 22-23.

 

interessant , - tot i que com sempre conceptualment confusa -,la distinció que fa Valerià del llatí adquirit de bell nou pels humanistes i el llatí de l'Esglèsia, "herencia medieval de romanización tardía ".p.23. Herència que esdevingué inutil a la nova forma de pensar renaixentista, - veure el significat de les paraules a Cappelli.html -.

 

Molt interesant per quant estén a époques anteriors, - al temps romànic i gòtic -, "el interés por la individualidad y la investigación de las leyes naturales, aunque la consciente programación del perfil de una materia con precisión metodológica en la observación y el análisis con lo que registrar los datos empírcos, sí fue una manifestacion renacentista con sentido de trascendencia." p.23. En contra del tòpics de moda al voltant del romànic : absència d'individualització,esquematisme, etc, etc. Tòpics dels que el mateix autor no pot deslligar-s'hi a d'altres paràgrafs com  : "en contraposición al hierático y artificioso bizantinismo"p. 21.

 

A aquest moment pense que seria interessant destriar aquest tòpics, que per resumir, condensen una part conceptualment important de l'esperit contrareformista. Val a dir, la part que a referència a la cultura bizantina dintre de la nostra occidental que sense dubte va ser uns dels catalitzadors del fenònem renaixentista al nord d'Itàlia. Catalizador que desprès considere que va ser objecte d'una depuració ideològica, dintre del contexte del ja clássic enfrontament Roma-Bizanci.

 

Ampla referència a Lleó Baptista Alberti, - com toca en bona llei -, amb textos originals i comentaris sobre els seus textes sobre pintura, escultura i arquitectura. pp.23-34. Dificil de resumir, però, intente una breu síntesi dels aspectes més importants.

 

"(...) pero así como para hacer una figura vestida se debe dibujar primero el desnudo y luego se van poniendo las ropas arregladas a los miembros; así también para pintar un desnudo es preciso colocar en su debido lugar primero los huesos y músculos y luego irlos cubriendo de carne, de modo que siempre se conozca su verdadero sitio."p. 26 (3, Libro II, p. 222).

 

Al fer la distinció entre un cos acavèric i un altre viu afirma que "para evidenciar la vida hace falta que la más pequeña arteria esté en acción". p. 27.

 

Deseo y memoria de arquitecturas, pp. 28-34.

 

Referència a les cartilles de Serlio i de Vignola.

 

I continuem amb les sentències críptiques, - tan a prop i tan lluny, alhora, d'aquella poètica que seria des de Petrarca la llavor del nou humanisme renaixentista -, tan del gust de l'autor: " La apreciación del cuerpo humano y su aprehensión visual fue para los griegos biométrica desde un empirirsmo de intuitiva racionalidad naturalista (...)p.28.

 

"La aplicación del concepto de la razón de  proporcionalidad sabemos "por" y "desde" Vitruvio que fue practicada por los de su rofesión desde un planteamiento numérico ue adaptaron geométricamente los escultores, pero en ambos casos fue una reticulación modulada según el cociente en la relación de un quebrado que confería con su aplicación y de manera latene la razón constructiva y caracterizadora de belleza, generada en la misma consonancia antropomórfica."p.28. Ahí queda eso...! Algun dia potser tindrem ocasió de preguntar-li la conveniencia didàcica d'eixe llenguatje ocult, o si tal vegada és una opció de promoció personal que amaga un cert analfabetisme. Jo, de moment, el considere un llenguatge clarament reaccionari i posiblement inspirat en les directrius antirenaixement del concili de Trento.

 

 

 

Posiblement en el fons es tracta d'amagar el desconeixement quasi total d'allò que vol dir "De la misma manera como subyace la imagen del hombre en el esquema arquitectónico", p.30. Afirmació que decora els nombrossos tractats i assatjos sobre l'arquitectura grega però que mai assoleix una explicació satisfactòria. Efectivament, a continuació deixa la qüestió en mans tan discutibles com les de Francesco di Giogio i Villard de Honnecourt, amb l'esperanza d'aprofitar el desconeixement dels lectors de semblants impresentables, - des del punt de vista de la qüestió que ens ocupa, és clar -. Hauríem de veure que diu el Simon García (1991), -  "al acomodar la figura humana a un vitral y a una torre"p.30 -, abans de tancar aquesta crítica destructiva.

 

De qualsevol manera aquest tòpic tan mal tractat, - l'home com a mesura de totes les coses -, sembla referir-s'hi més aviat a un ésser social que no a unes proporcions de peus, cames i braços com s'entén normalment. Val a dir, l'arquitectura a escala humana significaria l'expresió constructiva d'una realitat social i cultural més que no la valoració d'un cos humà "que puede inscribirse en dos figuras perfectas, el cuadrado y la circunferència." p.19. Chastel, referint-se a la cúpula de sta. Maria del Fiore, defineix una estructura arquitectònica "que cubría con su sombra la totalidad del pueblo toscano.(7, 147 i ss.) O "los pasajes de Filebo en los que se relaciona la arquirtectura con la música, o de Política ; en comentarios de Ficino estraidos de la Republica en los que se fundamenta la dignidad del arquitecto presente en las "verdades eternas" de la geometría o de Banquete para referir la intagible ordenación mental del artífice en el razonamiento de la forma de un cuerpo."p.31 Hauria d'estudiar detingudament aquest últim : hi pot estar la clau de "de quin cos s'hi tracta". Pensem com a exemple més significatiu de representació arquitectònica d'un cos social i cultural a una estructura arquitectònica urbana tan usual com la plaça major dels pobles i ciutats, per no referir-nos a temples, foros, teatres i circs d'èpoques clássiques.

 

Parla de les festes urbanes, - cuatre paraules -, i de la oreficeria, - pp. 32-34 -, la glíptica,- "un artte de tradición florentina"-,  amb molta inspiració i d'una manera resumidament perfecta. Sense venir a cuento, però. Com el que "de passada" vol afirmar el seu bagatge cultural. Important i complet en aquets cas, sense cap dubte.Veure Ramirez, J.A., Edificios y sueños (Ensayos sobre arguiiotectura y Utopía), Universidades de Málaga y Salamanca,Málaga, 1983.

 

En "El polifacético proceder del artesano". pp. 35-37, i de nou sense venir a cuento, entra en una de les qüestions més importants referents a l'anatomia, i més concetament a l'anatomia i Leonardo: la relació entre l'estudi del'anatomia i l'estudi del dibuix en general. I això en les dos direccions que admet el continuum. La direcció de l'anatomia humana cap la naturalesa, en majúscules i a l'inrevés. Valerià, troba "analogías más poéticas que consecuentes" a la primera opció. Jo pens pel contrari, - no només com teòric de l'art sinò especialment com artista -, que l'estudi de l'anatomia té una repercusió directa a la transformació-visió artística de la naturalesa. I això, no per una qüestió poètica sinò, científicament pura i dura : la de la teoria del coneixement. L'estudi de l'anatomia, a fòra de l'aspecte tècnic de coneixement dels òrgans muscles i la seua dinàmica té una altre aspecte molt més important : l'artista que estudia l'anatomia està realitant un exercici de profonda introspecció. Val a dir s'està estudiant intensament  a sí mateix. Val a dir, està estudiant minuciosament l'instrument de precepció de tot allò que li envolta i que tracta de transformar gràficament al seu treball artísic. Aquest coneixement de sí mateix com a instrument és fonamental per al progrès del conjunt de la seua creació. Quand Leonardo diu insistentment "observeu els niguls" està dient mira i medita els níguls i  tu mateix, perque ara definitivament sí : tu mateix ets la mesura de tot allò que veus, fas, entens, saps i podràs veure, fer, entendre i saber en el futur. No ho entenc així Valerià Cortés. I amb això demostra el desconeixement de la raó fonamental del renaixer leonardiá.

 

"El acercamiento artístico era sólo suerficial, como también en la "superficie" radicaba su interés, en cambio para el médico y el cirujano era capital al fundamentar  en la disección (...)." p. 49

 

Tot i admetent que " es difícil abstraerse de él - de Leonardo -, cuando uno se acerca al àmbito anatómico en su implicación en el dibujo, puesto que no se puede negar la intagibilidad de su presencia."p.35.

 

"La distición anterior hará de la anatomía médica una ciencia interdisciplinar y de la artística un conocimiento topográfico; (...)":p. 49.

 

xisco, 2007.

 

El cuerpo visto como una máquina orgánica y cíclicamente viva, pp. 38-41.

 

Més sobre Leonardo i els seus robots.

 

3.- La otra realidad delanfiteao antómico, pp.41-52.

 

La práctica disectiva en la cátedra o en el hospital, pp. 41-47.

 

Interessant per a la Història de la Medicina.

 

Diferencias de intención y significado, pp. 47-50.

 

"El acercamiento artístico era sólo suerficial, como también en la "superficie" radicaba su interés, en cambio para el médico y el cirujano era capital al fundamentar  en la disección (...)." p. 49

 

"La distición anterio hará e la anatomía médica una ciencia interdisciplinar y de la artística un conocimiento topográfico; (...)":p. 49.

 

No hay función en la inervación de los despojos, pp. 50-52.

 

"(...) nadie busca en la mariposa la argumentación del movimiento contraccional de la oruga."p. 51

 

Bonico, oi? Doncs d'això va aquuest apartat : Valerià no accepta  la fisicietat de la disecció com a font de coneixement.

 

4.-La anatomía también es un atributo, pp.52-57.

 

Bibliografia seleccionada:

 

1.-Hauser, A., Historia social del la literatura y del arte, Guadarrama, Madrid, 1969.

 

2.-Feher, M., Naddaff, R. y Tazi, N., Fragmentos para una historia del cuerpo humano, Taurus, Madrid, 1990

 

3.-Alberti, L. B., Los tres libros de la pintura, Facsímil de la traducción de A. Rejón de Silva El tratado de la pintura por Leonardo de Vinci y los tres libros que sobre el mismo arte escribió León Bautista Alberti, Madrid, 1784. Introducción Valeriano Bozal, Consejería de Cultura y Educación de la Comunidad Autónoma, C.O. AA. y AA. TT., Galeria Yerba, Departamento de Historia del Arte de la Universidad, Caja Murcia, Murcia, 1985.

 

4.- Villard de Honnecourt, Cuadernos, Akal, Madrid, 1991.

 

5.- Simon García, Compendio deArquitectura y simetría de los templos conforme a la medida del cuerpo humano, 1681, Estudio introductorio de A. Bonet Correa  C: Chanfón Olmos, Colegio Oficial de Arquitectos, Valladold, 1991.

 

6.-Pedoe D., La geometría en el arte, Gustavo Gili, Barcelona, 1982.

 

7.- Chastel, A., Arte y humanismo en Florencia en la época de Lorenzo el Magnífico, Cátedra, Madrid, 1982.

 

 

8.-Ramirez, J.A., Edificios y sueños (Ensayos sobre Arquitectura y Utopía), Universidades de Málaga y Salamanca, Málaga, 1983.